donderdag 2 september 2010

Wat wil ik nou?

Wat wil ik nou?

Dat is dus de vraag. Wat wil ik nou? Groener leven, consuminderen, of beiden? Ik weet het niet en ben er ook nog niet uit.
In ieder geval wel wat consuminderen. Sinds we kleine man hebben gekregen ben ik minder gaan werken. We maken kosten voor de kinderopvang, meer boodschappen, kleding, schoenen etc. Dus we moeten het zowiezo zuiniger aandoen. Het is nu niet meer en, en, en, maar en/of.
Ik wil eigenlijk ook wel groener leven. We hebben maar 1 aarde, dus laten we daar zuinig op zijn.
Daarom poets ik met Ecover bijv. Maar dat is hartstikke duur. Bij de ALDI of de LIDL ben ik goedkoper uit voor mijn was en poetsmiddelen. Bovendien kwamen die ook goed uit de verschillende test.
Ook zou ik meer biologisch willen eten. Maar ook daar hangt een prijskaartje aan. Ik kan mijn euro echt maar 1 keer uitgeven.
Toch probeer ik op mijn manier groen te leven. Geen plastic tasjes vragen, maar zelf een tas meenemen. Niet teveel meer uitgeven aan impulsaankopen. De droger gebruik ik al een jaar niet meer, maar alles hangt lekker aan de draad te drogen. Spaarlampen gebruiken, niet teveel water verspillen, korter douchen. Kleine groene veranderingen die makkelijk te realiseren zijn. Het zal ook wel een groei-en leerproces zijn. Fijn dat we elkaar kunnen inspireren middels een blog.
Wat ik wel aan mijn kleine man wil meegeven is dat de aandacht die we aan elkaar kunnen geven 100 keer meer waard is dan de nieuwste Nintendo. Hij zal later heus wel iets daarvan krijgen, maar niet en, en, en.
Ik wil hem de waarde van het geld leren, want dat heb ik zelf niet zo meegekregen. Ik kom uit een zakengezin, geld genoeg. Er werd echt niet gekeken wat er in de aanbieding was, we kochten wat we lekker vonden.
Kleren kochten we bij de buren, die een kledingzaak hadden met merkkleding. Ik heb dus echt moeten leren ( en leer nog steeds ) om met geld om te gaan. Het kan soms echt branden in mijn zak. Gelukkig ben ik met een hele verstandige vriend gaan samenwonen, dus die leert het mij wel.
Tot op heden nog weinig onzinnigs gekocht, dus we gaan de goede kant op.

3 opmerkingen:

 1. Hier hetzelfde dilemma. We móeten consuminderen, maar wíllen groener leven. Hoe combineren we dat? Door zoveel mogelijk zelf te doen en te maken en door inderdaad kleine stappen tegelijk te nemen.
  Het is wél zo, dat als je er toch steeds meer en meer me bezig bent, je automatisch groener gaat leven en ook minder milieu-belastend bezig bent.

  Herkenning, vooral inderdaad ook bij elkaar. Fijn om te weten dat je niet de enige bent, maar ook om ideeën bij elkaar op te doen.

  Weet je wat? We gaan er gewoon voor! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boeiend onderwerp en heel herkenbaar. Wij lopen hier ook elke keer tegen aan. Toen we twee verdieners waren en geen kinderen hadden bestond ons 'groene' leven vooral uit veel biologisch kopen, natuurwinkel eten, groentenabonnement enzo. We hadden geld genoeg en hadden het er ook voor over. Consuminderen deden we op een bepaalde manier wel, want we kochten bewust en maakten keuzes wat we wel en niet deden (bv. allerlei vliegreizen maken, dure merkkleding kopen)

  Nu met één inkomen en drie kids vullen we het anders in, we kunnen ons goed redden maar moeten wel opletten. Sommige groene keuzes zijn tegelijk 'zuinige' keuzes. Net als jij zoeken we het in allerlei kleine groene veranderingen in energie- en waterverbruik. De ecover is vervangen door schoonmaakazijn en Puur en Eerlijk (regelmatig in de aanbieding bij AH), biologische groente koop ik soms soms maar verder koop ik gewoon seizoensgroente en bij voorkeur producten uit NL. We maken veel dingen zelf, hebben een moestuintje, hergebruiken materialen of rekken de levensduur, marktplaats wordt vaker bezocht en kleding voor de kinderen koop ik deels tweedehands. Allerlei budgetvriendelijke groene keuzes, waardoor er geld overblijft om minder 'budgetvriendelijke' dingen te kunnen kopen als biologisch vlees.

  Succes met het nadenken over deze dingen en het maken van keuzes, ik ben benieuwd hoe je dit verder op gaat pakken. groetjes Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij willen ook beiden, maar momenteel richt ik me vooral op consuminderen. De kleine groene veranderingen die je noemde die doen wij ook. Ik probeer weinig te verspillen, maar soms maak ik de balans op en blijkt het toch meer te zijn dat ik had verwacht.

  Je bent maar een mens en kan niet alles tegelijk. Stap voor stap kom je er wel op beide gebieden. Zo denk ik nu.

  Groet kopka

  BeantwoordenVerwijderen