zondag 22 augustus 2010

De moestuin

De moestuin

Ik zou zo graag een moestuin willen beginnen. Maar dan moet ik er eerst bij vertellen dat ik
a. een ongelofelijke fobie heb voor alles wat kruipt, glibberig en gluiperig is,
b. ik de groene vingers van mijn moeder niet heb geërfd,
c. vaak pijn in mijn rug heb, dus tuinieren is niet echt mijn ding,
d. we een kat hebben die de tuin als kattenbak beschouwd.
Ingrediënten die niet echt bevorderlijk zijn.
Nu hebben we op het kinderdagverblijf waar ik pedagogisch medewerker ben, een enorme tuin tot onze beschikking. Een tuin waar regelmatig gespeeld wordt, maar, die naar mijn idee, niet uitdagend genoeg is.
En we hebben een manager die wel in is voor experimenten. En ik heb collega's die zo'n wormpje voor mij aan de kant willen leggen.
Dus ik ben enkele maanden geleden begonnen, samen met de kinderen ( peuters ) om een klein moestuintje aan te leggen.
We hadden snijbiet, spinazie, tuinbonen, tomaat, wat kruiden, pompoen en courgette gezaaid.
Als eerste kwam de spinazie naar boven. Samen met de kinderen geplukt en er heerlijk van gegeten.
De snijbiet deed het ook goed. De tuinbonen gingen ook snel. Maar de courgette, tomaat en pompoen hebben het niet overleefd. Waarschijnlijk opgegeten door de vogels.
In juli had ik 3 weken vakantie en heeft geen een collega naar de tuin omgekeken. Het was een grote chaos. Overal onkruid. ik kon niet meer achterhalen wat nou groente was of onkruid. Doodzonde dat er zo weinig interesse voor is. terwijl het toch zo belangrijk is dat kinderen leren waar hun voedsel vandaan komt.
Nu wil ik dus opnieuw beginnen. Weten mensen wat je nu kunt zaaien en niet erg moeilijk is?
Alle tips zijn welkom.

2 opmerkingen:

 1. Tot half september kun je spinazie en veldsla zaaien. In oktober pastinaak.

  Succes! En ja, jammer dat weinig mensen interesse hebben voor hun voedsel, maar als wij het zaadje nu planten bij de jonge generatie groeit het vanzelf uit tot een groter bewustzijn.

  Groet Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend zonde van zo'n leuk experiment! Al zou ik zelf toch voor het hoekje in je eigen achtertuin kiezen. Paar sateprikkertjes rond de zaadjes of de plantjes (jaja, met het puntje nét boven de grond, ik weet het, doet zeer aan het kattenpootje, maar onze poes heeft er héél snel van geleerd) en je hebt binnen no-time een heerlijke eigen winkel in je achtertuin.
  Probeer eens een paar zaadjes van de spinazie (hebben wij ook juist gezaaid) en misschien kun je bij de kweker nog een plantje kopen? Bij ons is er ook nog prei en winterandijvie ingegaan. Vooral de prei is niet moeilijk!

  Wacht verder dan toch maar even tot het komende voorjaar, maar lees je vast in en ga vast verzamelen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt... ;o)

  Suces!

  BeantwoordenVerwijderen