vrijdag 14 maart 2014

Zelfvoorzienend leven??????

Wat zou dat heerlijk zijn, zelfvoorzienend te kunnen leven. In eigen onderhoud te kunnen voorzien, niet afhankelijk te zijn van gas, water, electriciteit, en de grote supermarkten. Zelf je brood bakken, kleding maken, groente verbouwen, noem maar op. Een soort van Little House on the prairie idee, zeg maar.
Ook niet afhankelijk te zijn van je werkgever. Niet bang zijn dat je binnenkort op straat komt te staan en niet 1,2,3 een ander baan kunt vinden. Dat je gewoon je vaste lasten kunt betalen, af en toe leuke dingen kunt doen en genieten van de kleine dingen in het leven.
Niet meedoen met de rat-race, niet meedoen met alle grillen, maar je eigen koers gaan varen.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind mijn baan leuk hoor. Ik geniet van de kinderen om me heen, ik heb een hele fijne collega en ook het werk an sich is leuk. Maar ook in onze branche is niets zeker. Gedwongen ontslagen, reorganisaties enz. Zaken die me af en toe wel benauwen.
Ik had vorige week een crematie van een oom van me. Heel zijn werkend leven gewerkt bij dezelfde werkgever. Dat maak je tegenwoordig niet meer mee. Ik werk nu ongeveer 16 jaar bij dezelfde werkgever. Althans, als je de fusie niet meerekent. Maar al 16 jaar tuf ik op en neer naar hetzelfde gebouw waar ik een soort van Juffie ben.

Om een kleine stap te gaan maken, ga ik morgen met mijn moeder een moestuin beginnen. Mijn moeder heeft een enorme tuin, met een kas erin en een stuk braakliggend grond. Daar scharrelde voorheen de kippen rond, maar nu ligt het er verlaten bij. Morgen gaan we de grond bewerken, voorzaaien en de kas schoonmaken. Heerlijk werk, lekker buiten.
Ik merk dat ik steeds meer de behoefte voel om naar buiten te gaan. Het geeft me letterlijk lucht, mijn hoofd wordt leeggemaakt en minder prikkels om me heen. Het lijkt wel of ik volwassen wordt :-)

Vandaag met zoontje en vriendje en papa van vriendje weer de bossen aangedaan. De jongens konden hun gang gaan, vader en ik wat bij kletsen. Heerlijk als ze met niets zichzelf kunnen vermaken. Zo belangrijk in deze tijd van schermpjes, Ipads, Ipods en Iphones. Nu zit kleine man overigens wel even achter een schermpje, net als zijn moeder.3 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk! Tuinieren is zo leuk! Het geeft rust en ook voor de jongens is het heel erg leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie overpeinzing.
  Soms droom ik ook van zelfvoorzienend en onafhankelijk, maar ik kan ook wel weer genieten van de luxe van centrale verwarming en nieuwe kleding.
  Wat een bof dat je moeder een grote tuin heeft waar jullie je in uit kunnen leven.
  Fijn weekend

  Ps. sinds kort volg ik je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, heerlijk! Al wordt het niets, dan nog is het zo fijn, een beetje moestuinieren. Merk dat ik bij de stomste klusjes nog loop te neuriën :) Veel plezier, en hopelijk kan je gauw genieten van eigen oogst!

  BeantwoordenVerwijderen