donderdag 6 juni 2013

Ken je die mop van.......

dat jongetje dat naar judo ging? Nou, hij ging wel, maar van harte gaat het niet. Wat blijft het lastig voor hem als de dingen niet gaan zoals hij graag zou willen. Sommige oefeningen zijn te moeilijk voor hem, althans, dat denkt hij. Doorgaan en blijven proberen zit niet in zijn aard.

Nu gaan er twee meisjes uit zijn klas mee naar de judo. Een meisje zat er al langer op en dat is geen enkel probleem. Maar dat andere meisje zit er nu sinds een paar weken op en doet niets anders dan huilen. Zij trekt mijn manneke daarin mee. Gisteren was het zo dat de leraar heeft gezegd dat als ze elke keer blijft huilen, ze maar niet meer moet komen.
En ik geef haar zeker niet  de schuld dat het bij ons manneke zo moeizaam gaat. Maar motiverend is het niet.

Het positieve is wel dat hij gisteren niet naar me toe gekomen is en de hele les in de judozaal is gebleven. Dat heb ik ook als positief benoemt bij hem. En hem ook duidelijk gemaakt dat het niet erg is als iets niet lukt. Niemand is perfect. Maar lastig is het wel.

Dus mama's of papa's met tips zijn zeer welkom. Hem door laten gaan met de judo en het gewoon loslaten? Doet hij mee is het prima en als hij niet meedoet is het ook prima? Want ik denk wel dat het uiteindelijk heel goed voor hem is.

8 opmerkingen:

 1. Wilde hij zelf graag op judo, of vinden jullie dat hij moet sporten?
  Ik vind zelf dat een kind wel wat gepusht mag worden, maar als hij er echt zo tegen op ziet dan zou ik zeggen stoppen.
  Zwemmen is bijvoorbeeld iets wat moet, maar judo kan wel gemist worden, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze beweegredenen waren dat het misschien goed voor hem is om te leren om te gaan met tegenslag, meer zelfvertrouwen te krijgen in zichzelf en in zijn lijfje. Ons manneke is niet echt een doorzetter. En dat is jammer, want het is een manneke met heel veel potentie. Hij is heel lief, maar ook heel gevoelig. De judoleraar is een hele wijze, goede leraar ( altijd bondscoach geweest ) en heeft veel ervaring met kinderen die faalangst etc. hebben. Dus daarom hoop ik dat hij hem kan leren dat falen mag. Niets gaat meteen goed.

   Verwijderen
 2. lastig probleem............ik heb geen tips of advies voor je..........mijn eigen advies is altijd als ik het niet zeker weet afwachten...........dus dat scaarse beetje kan ik je meegeven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb net de leraar gebeld en het een en ander met hem kortgesloten. In principe gaat het best goed, alleen de faalangst is iets wat hij te pakken moet krijgen. We hebben afgesproken dat hij me op de hoogte houd mocht het niet gaan. Want op zich gaat kleine man altijd vol enthousiasme naar binnen en hij vind zijn pak ook helemaal stoer. Straks, als hij een keer naar zwemles moet, zal alles ook niet meteen goed gaan en wordt er ook van hem het een en ander verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft er dus wel plezier in, misschien is hij bang voor het onbekende.
   Als de leraar vind dat het goed gaat, zou ik doorzetten.

   Verwijderen
 4. Tips durf ik niet te geven, ken jouw zoon niet natuurlijk.

  Hier deed oudste taikwando, maar vond het een stomme sport. Dat gedril, opdrukken, gedoe. En helemaal geen contact met de andere kinderen, ieder voor zich oefeningen doen, geen wedstrijdelement. Was niets voor hem. Dus nu floorball. Dat is erg leuk, teamsport, niet té fanatiek, lekker beetje rennen en doen zonder al te veel spelregels.

  Ik ben altijd wel voor niet te snel opgeven, maar als het echt niet leuk is (en dat wel het doel was), dan zoek je gewoon iets anders. Beter voor alle partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou het nog een paar keer aanzien. Hij is de hele les al in de zaal gebleven, toch?

  Ik deed Junior met 5 jaar voor het eerst op judo. Toen vond ie het niet leuk. Een jaar later vroeg hij er zelf om en sindsdien zit ie op judo:) (is nu 9) en heeft ie de felbegeerde gele band, inmiddels!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou het ook een tijdje aankijken. Zeker als hij wel met plezier naar binnen gaat. Ook doorzetten moet je leren. Onze dochter zit ook op judo en soms vind ze het een tijdje prachtig en soms verslapt de aandacht. Ze heeft overigens geen zin in competities. En dat mag! Geen probleem!

  BeantwoordenVerwijderen