vrijdag 15 februari 2013

Opvoeden enzo

Kleine man en ik hebben deze week carnavalsvakantie. Niet dat we er wat aan gedaan hebben. We hebben ons nog net ertoe kunnen bewegen om de optocht te gaan kijken, maar na een half uur koukleumen zijn we toch maar weer naar huis gegaan.

Maar deze vakantie gaf ons wel de gelegenheid om weer eens bewust bezig te zijn met "opvoeden ".  Mede namens het boek wat ik aan het lezen ben; how2talk2kids.


Het boek geeft je aantal inzichten hoe je in alle rust, met respect voor elkaar, soms met een dosis humor kunt communiceren met je kind.
Wat een eye-opener voor mij is, is hoe vaak je het woordje "Niet" of "nee" zegt op een dag. "Niet rennen, niet schreeuwen, niet van me weglopen. " En hoe makkelijk het is om dat op een positieve manier te benoemen.
Wat bij ons ook helpt is om met humor iets voor elkaar te krijgen. 's Ochtends is soms het aankleden een heel langdurig traject. Meneer heeft geen zin, kan het niet en mams geduld raakt ook op. Nu spelen we circus en kleine man kan een heel knap kunstje. Hij kan zichzelf aankleden. En trots dat hij is.

Ook het benoemen van wat je ziet geeft een kind zoveel meer zelfvertrouwen en respect. "Ik zie dat je daar verdrietig van wordt, of "ben je zo boos dat er iets van je is afgepakt? " Door het te benoemen geeft het een kind ook de ruimte om zijn verhaal te doen zonder dat daar meteen een waardeoordeel aan vast zit.

Ik merk dat het mij veel rust geeft en kleine man ook. We hebben samen een heerlijke vakantie. We genieten van de kleine dingen, samen koekjes bakken, samen een spelletje doen, maar ook alleen spelen met de trein terwijl mama kan poetsen.

Gisteren is hij naar zijn grote liefde geweest. Een meisje waarmee hij op het KDV heeft gezeten. Nu zien ze elkaar niet meer en de afstand is te groot om vaker af te spreken. Het was dikke pret met die twee. Zo leuk om te zien hoe echte vriendjes met elkaar spelen. Heel wat anders met zijn vriendje van school wat regelmatig botst.

En nu gaan we gezellig met zijn drieën een filmpje kijken. Bioscoopje noemen we dat, en krijgt hij lekkere chips. Fijne avond.

7 opmerkingen:

 1. Het benoemen van dingen geeft inderdaad veel rust. Het geeft een vorm van openheid en wekt vertrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heel mooi, deze manier van opvoeden. Zo kun je echt genieten van elkaar! Veel plezier vanavond!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. geniet van je weekend, en van alles wat zo goed en gezellig gaat met je mannetje! Groetjes, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, ik neem me dat geregeld voor en dan in de loop der dag vergeet ik het weer. Maar nou is zoontje ook wel een echt flapdrol, voer ik dan aan ter verdediging... Je hebt helemaal gelijk, dat ''nee'' kan ook echt anders. Gelukkig slapen ze nu, de eerste 12 uur houd ik dan al goed vol :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke boekjes he? (wij hebben die ook nog van broers en zusjes onderling) Alleen vind ik de praktijk helaas af en toe wat lastiger dan de theorie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon even om te laten weten dat ik graag je schrijfsels over kinderen lees, als mama van een 2,5 jarige lieve WILDEBRAS :-)

  Dus als je een tijdje geen inspiratie hebt over geld, geeft niks, mag je altijd over je andere hobby (kinderen) schrijven :-)

  BeantwoordenVerwijderen