zaterdag 17 maart 2012

thuisblijfmoeder ja/nee

We hebben een dilemma. En niet zo'n kleintje ook. Het gaat niet over het feit of ik die leuke schoenen in het blauw of in het bruin wil hebben. Nee, dit gaat over iets veel groters.
Over een paar maanden, eind december om precies te zijn, wordt kleine man 4 jaar. En dan mag hij naar de basisschool. Niet iets waar moeders naar uit kijkt, maar toch. Het hoort erbij, dus ook mijn kleine man gaat de wereld verkennen.
Nu zit hij nog gewoon 3 dagen per week op het kinderdagverblijf waar ik werk. 's Ochtends neem ik hem mee, en als ik klaar ben met werken, gaat hij weer fijn met mij mee naar huis.

Maar volgend jaar niets van dat alles. Dan moet kleine man eerst 's ochtends naar de voorschoolse opvang. Dan naar school, dan naar de tussenschoolse opvang, dan weer naar school, dan naar de na-schoolse opvang en wordt hij tegen de avond weer opgehaald door een van ons. En dat 3 dagen per week!!!
Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer het me tegen de borst stuit. Eigenlijk willen we dit niet. Het lijkt me voor een kind helemaal niet fijn om heen en weer geslingerd te worden tussen opvang en school. Afgezien van het feit wat het allemaal gaat kosten. Het weegt niet af met wat ik verdien.

Al een paar keer hebben vriendlief en ik erover gedacht dat ik tijdelijk ga stoppen met werken. Gewoon om wat rust te creëren in huis. Voor onszelf, maar vooral voor kleine man.
De voor en nadelen worden tegen elkaar afgewogen. Mijn auto dan de deur uit, minder inkomsten etc.

Wie heeft deze stap ook genomen en kan me er iets meer over vertellen wat het je heeft opgeleverd. Waar liep je tegen aan? Wat is je enorm meegevallen? Alle tips zijn welkom.

10 opmerkingen:

 1. Ik ben thuisblijfmoeder geworden. En ik moest wel echt even wennen, want het ritme wordt anders, de waardering op je werk heb je dan niet meer en financieel is het ook aanzienlijk minder/ gehalveerd.
  Maar als ik mijn ventje naar school breng en iedereen zie haasten, denk ik haha dat heb ik niet. ik ben ook echt een ander mens geworden dat meer geniet.
  Je hebt nog even om erover na te denken. Je zou eerst kunnen kijken hoed het bevalt met al het gesleep. Als het dan niet voor je werkt is het zo veranderd. Als tip zou ik zeggen: probeer alvast van één salaris te leven. zet de rest extra weg. kijk of je het redt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook mijn baan opgezegd. Had en heb alle tijd voor de kinderen. Door te (kunnen) helpen op school kende ik veel kinderen, volgde mijn eigen kroost op de voet. Nu zijn ze pubers...nog steeds ga ik af en toe meefietsen naar of van school( een uur !). Gewoon omdat de zonsopgang zo mooi is, het zonnetje schijnt of gewoon zomaar. De tijd gaat echt zo snel als iedereen beweert. Ik geniet van elke minuut. En 1x raden wie er het meeste kletst zo tijdens het fietsen? Ik niet ! Voor mij kan er geen geld tegenop, ik heb ook alle tijd om bewust te winkelen, achter de naaimachine te kruipen en de moestuin te onderhouden.
  Toch heb ik eerst een half jaar de tip van Spaarmoeder gevolgd. Om dus vervolgens thuis te blijven....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook thuisblijfmoeder geworden na de geboorte van ons eerste kindje. Ik had een hele hectische baan met heel veel verantwoordelijkheid en omdat mijn zwangerschap niet zo fijn was (eindigde met 36 weken en 4 dagen met HELLP-syndroom in het ziekenhuis, waarna ons meisje nog 3 dagen onder de blauwe lampen heeft gelegen) en mijn werkgever absoluut geen interesse toonde in mij tijdens en na deze periode, ondanks dat ik er al 3 jaar werkte, ben ik gaan nadenken. Mijn man begon in die tijd voor zichzelf en ik heb toen de keus gemaakt en mijn baan opgezegd. Bijna 6 jaar verder loopt het bedrijf van mijn man als een tierelier, ik doe de boekhouding e.d. en we kunnen goed rondkomen. We hebben in de tussentijd nog een zoontje gekregen (bijna 4). Ik heb zelf nog een auto (2de hands) en de bedrijfsbus is ook 2de hands. We gaan niet 3x per jaar op vakantie, 1x en dan vaak kamperen. Soms een dagje weg met de kids, maar we zijn gelukkig en hebben het goed. Onze kids vinden het fijn, dat ze tussen de middag opgehaald worden om een boterhammetje thuis te eten en dat mama na schooltijd ook lekker bij ze is. En als ze een keer ziek zijn, dat je niet vanalles hoeft te regelen met werk etc. Ons heeft het vooral rust gebracht en regelmaat. Geloof mij, we hebben het hier ook druk met ons bedrijf en manlief is vaak 10 uur p/dag buiten de deur aan het werk, vaak ook op zaterdag. Dat thuis dan wel alles doorgaat is fijn. Vooral voor de kinderen. Ik miste in het begin wel mijn collega's en het werk, maar ik haal nu veel voldoening uit de dingen die ik voor ons bedrijf kan doen en vooral uit de zorg voor de kinderen. Elke dag is toch weer anders. Daarbij heb ik sinds vorig jaar ook een Volkstuin, dus als aankomend schooljaar de jongste naar school gaat, heb ik ook daar genoeg te doen. Je leven zal wel anders worden, maar je krijgt wel meer rust en regelmaat. En net zoals Spaarmoeder zegt, ik geniet ook meer van het leven sinds ik thuis ben. Daarvoor werd ik alleen maar geleefd. Slapen, eten, werken, eten, werken, naar school, eten, slapen. Elke dag weer. Ik ben nu gelukkiger. Wat je kiest maakt niet uit, als jij je er maar goed bij voelt. Veel succes met kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ga geen lang epistel schrijven, maar wil toch ook even inpikken op dit onderwerp. ik heb 4 kinderen (jongste ondertussen al 20 jaar!), en ben ook meerder jaren thuis gebleven voor de kroost én ik vond het enorm fijn. als jongste naar kleuterschool ging ben ik terug uit werken gegaan. lieve groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. beide is ok, maar ik snap je wel. Voor mij was dat ook de reden om minder te werken..........

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, doen!!! Ik heb het gedaan toen kind nummer 3 kwam (nog heel even gewerkt maar dat stelde niets meer voor) en het schept heeel veel rust. Hoewel thuisblijfmoeder ook wel heel pittig is, want pauze heb je nooit en ziek kun je ook niet zijn, zoals je dat op je werk wel hebt (-; Maar het is fijn voor je kind (die na school lekker thuis kan komen uitrusten of met vriendjes spelen), voor jezelf en voor je werkende man die minder hoeft te doen aan halen/brengen/huishouden. In mijn geval dan he. Wie weet voor jullie ook.

  Ik vind het wel even wennen aan (ons geval) minder inkomen... maar ook dat went. Ga je ook weer bewuster met de dingen om.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou zeggen: doen! Maar ja.. ik ben dan ook al een tijdje een doorgewinterde thuisblijfmama ;o) Als je gevoel je zegt thuis te blijven, geef er dan maar aan toe, dan is het zo.
  Je leert vanzelf beter met je geld om te gaan, hebt meer tijd over om groenten te verwerken (misschien zelfs te verbouwen in je achtertuin?) en ook zo hier en daar een hand of knutselwerkje geeft enorm veel voldoening. Doordat je niet meer werkt heb je genoeg tijd om rustig te winkelen en aanbiedingen te 'zoeken'.

  Ik wens je veel succes in je beslissing.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jong een huis gekocht in een dure tijd maakt voor ons dat deze mogelijkheid er niet is. Ik moet werken.. gelukkig is 4 ochtenden ok, zodat ik altijd de middag thuis ben voor de kids. Maar wat zou het heerlijk zijn om je huis aan kant te maken, wat extra klusjes te kunnen en de boodschappen in huis te hebben voordat de kids weer thuis zijn om 13.00 uur en 15.15 uur. Als je het kan, doen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hé je blog net ontdekt en hij is leuk dus ik ga je zeker volgen! Benieuwd naar wat je neslissing uiteindelijk is geworden, maar dat kom ik vast wel ergens tegen als ik je blog verder lees. Ook hier met een dilemma...werk nu voltijds in de zorg maar veel last van rugpijn waardoor nu momenteel in ziekteverlof en dit stemt tot nadenken want geniet ik van die zee aan tijd die ik nu heb en de energie die vrijkomt om in dochter, man ,hond, familie, vrienden en hobby/leuke dingen te investeren. Het geeft me zoveel voldoening dat ik er sterk over nadenk om minder te gaan werken...stoppen kan helaas niet maar wel minder...tijd brengt raad hierin denk ik maar! Lieve groet Frullemientje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hé je blog net ontdekt en hij is leuk dus ik ga je zeker volgen! Benieuwd naar wat je neslissing uiteindelijk is geworden, maar dat kom ik vast wel ergens tegen als ik je blog verder lees. Ook hier met een dilemma...werk nu voltijds in de zorg maar veel last van rugpijn waardoor nu momenteel in ziekteverlof en dit stemt tot nadenken want geniet ik van die zee aan tijd die ik nu heb en de energie die vrijkomt om in dochter, man ,hond, familie, vrienden en hobby/leuke dingen te investeren. Het geeft me zoveel voldoening dat ik er sterk over nadenk om minder te gaan werken...stoppen kan helaas niet maar wel minder...tijd brengt raad hierin denk ik maar! Lieve groet Frullemientje

  BeantwoordenVerwijderen